I slumpens öga

Det fanns både en avresa och en hemkomst, men den här berättelsen dröjer sig kvar vid själva parentesen: månaderna i Toyohashi, som utbytesstudent utan utbyte.

Hon borde kanske ha utsatt sig lite mer, gjorde faktiskt ett försök de första dagarna, men japanerna var svåra att komma inpå livet, och så hade hon inte kraft eller erfarenhet nog att pressa sig in.

Hon stannade i sin box till lägenhet. Hur många gånger kunde hon egentligen se om Dirty dancing? Det blev en utmaning i utmaningen.

Någon gång mellan vecka sju och åtta fick hon besök. Hon bevakade dem genom titthålet. Jehovas vittnen, så klart. Två män. En ung, en äldre. Västerländskt utseende.

Hon öppnade eftersom hon verkligen inte hade något bättre för sig, och så släppte de ifrån sig sin harang om Gud och allt förmånligt som fanns med att förknippas med honom. Allt på brytande japanska, lika brytande som hennes, och när hon pratade för att be dem gå sa den yngre: Är du svensk?

De var som hon, i ett utbyte. Något vittne från Toyohashi vandrade sannolikt omkring just nu i Falun och knackade dörr. På brytande engelska, fick hon förmoda.

Så hon sa: stig på. Hon hade inte så mycket mer att bjuda på än mangojuicen på pulver och de där wasabinötterna hon ändå behövde få någon annan att äta upp.

Ganska snart insåg hon att det var ett misstag. De pladdrade på om Gud och medlemskap, lyckliga över att kunna tala obehindrat med någon, och då försökte hon styra om konversationen till slumpen och närmare bestämt en dokumentärfilm hon sett om kärlek, där en bortvald man tog ett sms-lån på ett par hundra tusen kronor, skannade av bostadsmarknaden på nätet och köpte första bästa stuga som låg i rätt prisklass.

När han installerat sig där i ingenstans mötte han under en promenad sitt ex nya mans ex, som visade sig bo i grannhuset. Förbluffande så klart, men det tyckte kvinnan inte det var något särskilt. Mer otroligt nog var att deras båda ex levde i huset där över ängen, sa hon och pekade ut kärleksnästet. Varpå mannen i dokumentären valde att spika igen fönstren mot det väderstrecket.

De båda vittnena kom av sig helt av historien. Det var som om deras kroppar bytte innehåll. Ögonen växlade över från fromma till intensiva. Den yngre nickade mot den äldre, som lutade sig fram över bordet och sa allvarligt, på det sätt du pratar med någon du känt länge:

Vi måste tala om den bulgariska situationen.