Folk

Det handlar om att sätta sig in i hur det är att tänka som en annan lite mer ogenomtänkt men kolorerad person, som till exempel väljer kolorerad framför färgstark eftersom: hallå.

En person som inte inleder meningar med ”det sköna med mig är” men som gärna tänker orden innan hen fortsätter med: ”att jag tror att jag, om jag bara började träna lite, snabbt skulle kunna komma in i basketen, skulle kunna bli ganska bra, jag är liksom lättränad, har en grundkondition från tonåren”.

En sån person, som ju skulle kunna vara både du och jag men som så klart inte är det, utan: som folk.

Som folk betyder i varje sammanhang alltid och defintivt någon annan. Folk är de där andra som sabbar planeten, som har trista vanor, som köper dyr modern konst, som slänger burkar i soptunnan, som går utan att placera brickan i stället, som håller på med padel, som super skallen av sig på fredagar och har oskyddat sex med främlingar. Du vet: folk. Men inte vi, vi är inte såna, det är ju vi som inte är såna, därav ordet: vi.

Men folk: folk de håller liksom på. De tar på sig allt för stora lån. De knappt betala av dem, men lyckas ändå göra det ändå på något vänster, och det känns orättvist, eftersom vi sköter oss och de bara håller på.

Folk både kör SUV och cyklar iförd latexdräkt. De tittar på Let’s Dance och de stöttar den kinesiska regimen genom att köpa aktier i Alibaba. Folk tänker liksom inte på konsekvenserna. Folk drar till Thailand på semester trots att alla vet hur det är där, med militärregimen och det är inte precis som att folk tågluffar dit utan de genererar generösa bidrag till växthuseffekten för att liksom sabba ännu lite mer än de redan gör med sina maniska inköp av nya prylar till hemmet. Plast, plast, plast. Folk verkar verkligen älska plast.

Så där håller inte vi på, för vi är vi och folk är folk. Vi skulle i och för sig vilja vara lite mer som vi, läsa de där diktsamlingarna åtminstone någon gång ibland och vi vill meditera istället för att skrolla med mobilen på bussen, eftersom det är sånt där menlöst som folk gör men det är ju så svårt att slita sig, och dessutom förtjänar vi en stunds vila från överjaget, tycker vi, kan gott kolla på makeupvideos en liten stund, det är bara några sekunder hit eller dit och dessutom tänker folk inte så mycket på en som man tror ju. Inte lika mycket i alla fall som vi tänker på folk.