Båtbrand

Jag går längs Årstavikens strand mot Hornstull när polistejpen blockerar promenaden. Ja just det, den där båten, som började brinna, jag läste om det i tidningen, och nu brinner båten upp, ingen mening med att släcka, så det ryker, luften är giftig, och alla får vända om.
    Men jag vill inte vända om. Jag smyger in bakom de uppställda båtarna och bestiger med hjälp av gräsgrepp den leriga kullen. Här uppe finns det övergivna tågspåret. Jag tänker att jag kan vandra längs med rälsen till andra sidan.
    Jag går. Röken lägger sig tätare. Branden bara pågår där nere.
    När jag når fram till den blockerade tågtunneln stiger en äldre man ned från berget intill. Han är ett enda stort plötsligt, iförd rediga funktionskläder, som skulle tjäna honom väl i krig. Runt halsen en kikare av dyrare modell. Han säger: Det gick inte att se något. Jag säger: Jaha, hade elden spritt sig till de andra båtarna? Han säger: Nej, jag hoppades på det, de är ju olagligt förtöjda allihopa så jag tänkte att vi kunde bli av med dem.
    Vi vänder om och går jämsides på spåret. Vi är inte längre ensamma. Många tänker som vi. Strosar osäkert som humlor i glas. Dit och åter.
    Jag frågar i höjd med kolonilotterna: Vet du mer om branden? Han säger: Ja, det är ju halvknarkare hela bunten. De värmer båten med fotogen, så den tog väl eld bara. Jag säger: Jag läste att staden skulle röja upp där. Kanske hänger det ihop. Försäkringar eller något. Han säger: Nej, det tror jag inte. Han fortsätter: Du ser säkert bättre uppe vid sjukhuset. Det finns en trappa där borta. Jag säger: Tack.
    Och jag går dit.

2 reaktioner till “Båtbrand

  1. Så, såg du bättre där? Under lunchen igår diskuterades båtbranden. En kollega som bor precis intill hade filmat branden med sin mobil. Myckey effektfullt i mörkret. Explosivt, en rejäl brand. Hur gick det med människorna som bodde på båten?
    Tänk vad mycket bränder människor har startats av misstag och oaktsamhet i sökandet efter ljus och värme, och vad lågor i sin tur har slukat av mänsklig civilisation genom tider. Eld alltså.

    1. Nä, jag såg faktiskt inget där uppifrån. Ingen annan heller. Alla ville titta men ingen fick en skymt. Läste i tidningen sen att båten kallades ”knarkbåten” och inte ”halvknarkbåten”. Helknark.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.