Vad jag pratar om när jag pratar om att skriva om fotboll

Att gräva där man står är ett stabilt författartips. Och där jag står är fotboll ett ständigt aktuellt tema. Eller snarare supporterskap. Det är ett för mig onödigt välresearchat område – såvida jag inte gör något av all kunskap. Men hur omsätta den till litteratur? Få har lyckats.
    Jag kan ge två lyckade exempel (och bara två). Det ena är Nick Hornbys Fever pitch, om att leva med Arsenal och andra människor. Det andra är The Damned United av David Peace, skriven i du-form. Stilgreppet satte läsaren i Brian Cloughs skor under intensiva men få dagar som Leeds-tränare på 1970-talet.
    För egen del har jag aldrig hittat rätt vinkel för en historia. Den kan inte behandla själva sporten, utan måste skildra effekterna av den, de mellanmänskliga relationerna. Men det har uppstått en låsning. Som om det litterära och det sportfåniga existerar i olika dimensioner.
    Under torsdagskvällen för jag detta ämne på tal vid en bar på Hornsgatan, utan att egentligen komma längre i resonemanget.
    Plötsligt berättar N om hur han saknat heatmaps i allsvenskan, det vill säga värmekartor över spelares positioner under en nittio minuter lång fotbollsmatch. Säsongen 2015 bestämmer han sig därför för att göra egna. Han tittar på matchen och markerar parallellt varje bolltouch på en bild i Photoshop, fram till han hade nuddat bilden lika många gånger som spelarna berört bollen. En vanlig match tar fyra timmar att dokumentera i heatmapformat. Ett halvår senare vinner klubben SM-guld, flickvännen gör slut samma dag, och N förklarar över en öl att han var först att lokalisera spelsystemsskiftet som tränaren Janne Andersson fick så mycket beröm för (men folk i allmänhet upptäckte det först ett halvår efter N). Han hade ju själv tryckt in positionerna och sett skiftet ske. Och jag tänker: här har jag något. Det är häri det ligger. Jag måste gräva djupare.

3 reaktioner till “Vad jag pratar om när jag pratar om att skriva om fotboll

  1. Intressant utgångspunkt. Själv gillar jag tipset att gräva där jag står (gärna när jag står där) och formulera det i en fråga som texten får besvara. En fråga i stil med ”vad händer när [xxx]?”

    Alltså: ”vad händer när kompisen blir besatt av att skapa heatmaps över sitt favoritlag och upptäcker att laget byter spelsystem långt innan övriga världen gör det?”

    Det borde verkligen vara tema för en schysst fotbollsroman. Lycka till med ditt fortsatta grävande!

    1. Tack för att du kommenterade, den här bloggen behöver få respons ibland. Bra med en form för grävandet, känns som att det går att applicera frågeställningen på denna fråga (och många andra). Vi får se när/om jag börjar arbetet, men nu har jag det dokumenterat någonstans i alla fall. Lycka till med romanen, förresten!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.